Geschiedenis

onair 1

 

Het historisch overzicht van de geschiedenis van de Zoba en de RANO,
nu tezamen Zorgradio Haaglanden!!.
     
De geschiedenis van de ZOBA senioren- en ziekenomroep    
De ZOBA werd opgericht in 1962. De eerste aanzet tot dit initiatief dateerde al van enkele jaren daarvoor: Dhr. B.Veenendaal (tot 1982 voorzitter van de ZOBA) werd gevraagd gesproken groeten op een bandje op te nemen en deze bij de patienten zelf af te draaien.
Later werden er ook platen bij gedraaid, het eerste verzoekplatenprogramma was geboren. Dit bleek zo'n succes te zijn dat men er mee wilde doorgaan.
Zo ontstond Radio Zuidhoorn, genoemd naar het eerste huis waarvoor de programma's werden gemaakt. In eerste instantie werden de programma's in huize Veenendaal opgenomen. Voor iedere opname moest dan een halve kamer worden ontruimd. Op den duur gaf dit natuurlijk wat problemen. Naast het opnemen van bandprogramma's werden er ook tal van andere aktiviteiten georganiseerd, waaronder bloemencorso's en bootreizen.
 
     
Ontwikkeling    
Op 26 januari 1962 werd Radio Zuidhoorn omgedoopt in Stichting ZOBA. De belangstelling groeide en er werden ook voor andere huizen programma's gemaakt. De ZOBA zond toen nog 1 à 2 uur per week uit!. Ondanks het succes van de nieuwe omroep waren er nog tal van problemen. De vochtige zolder bijvoorbeeld zorgde voor nogal wat uitval van de apparatuur en in 1964 kreeg de ZOBA te horen dat het gebouw gesloopt zou worden.
In 1966 vond men een nieuw onderkomen in de HTM-remise aan de Frans Halsstraat. Maar eerst moest er verbouwd worden! Zo werden de studiowanden betimmerd met oude reclameborden van HTM-wagens en eierdozen moesten voor de juiste akoestiek gaan zorgen. Op 5 november 1966 werd de nieuwe studio officieel geopend door de toenmalige HTM-directeur Dhr. Bilderbeek.
Begin jaren zeventig begon de ZOBA haar aktiviteiten uit te breiden. Reportageteams gingen er op uit om de luisteraars wat van de gebeurtenissen in Den Haag te laten horen. Ook het Gehandicaptencentrum Zuiderpark benaderde de ZOBA om bandprogramma's te maken. De ZOBA telde in die tijd 10 medewerkers. In 1978 kreeg ook het Rode Kruis Ziekenhuis belangstelling voor de bezigheden van de ZOBA.
     
Proefuitzending    
Eerst moesten er proefuitzendingen worden verzorgd. De hele studio verhuisde naar de kelders van het ziekenhuis en een week lang werd voor het eerst "live" uitgezonden. Door het succes van deze uitzendingen besloot men om voortaan via een directe PTT-lijnverbinding vanuit de studio aan de Frans Halsstraat "live" te gaan uitzenden. Deze moest daarvoor wel eerst flink verbouwd worden. Vanaf dat moment zat er vaart in de ontwikkeling van de ZOBA.
     
In 1979 werden contacten gelegd met de GDVV, de 's-Gravenhaagse Dienst Verpleging en Verzorging (nu Meavita Woonzorg). Alle huizen van de GDVV werden aangesloten op de directe lijnverbindingen. Steeds meer huizen kregen belangstelling en het aantal steeg tot 14. Ook het aantal uitzenduren steeg naar 35 uur per week en met dit alles groeide het aantal medewerkers tot 40 vrijwilligers. Toen in 1982 bekend werd dat de HTM-remise een andere bestemming zou krijgen was de ZOBA weer genoodzaakt te verhuizen naar een ander gebouw.  
 
Dat werd gevonden aan de Haagse Escamplaan. Door gebruik te maken van het EAJ-project (Experimenteel Ander werk Jongeren) en met geld geschonken door het bedrijfsleven, was het mogelijk om de studio door 5 werkloze jongeren te laten bouwen. Op 25 oktober 1985 werd deze dan geopend door burgemeester Havermans. Met deze studio heeft de ZOBA nu de beschikking over 2 studio's, 2 redactieruimten, een fonotheek, een technische werkplaats en een foyer.
     
Op pad    
Maar de ZOBA blijft niet alleen in de studio, er zijn bijvoorbeeld ook speciale uitzendingen met vlaggetjesdag, er worden concerten opgenomen en uitgezonden, kortom: de ZOBA draait niet alleen plaatjes maar brengt veel gezelligheid. De ZOBA gaat ook naar de huizen toe, 1x per maand bezoeken we met onze speciale "locatie set" een tehuis en nemen we een programma op. Dit programma wordt door de bewoners van de tehuizen zelf samengesteld in de vorm van verzoekplaten. Deze platen bestaan bijna altijd uit stukjes muziek uit vroegertijden die men graag nog eens hoort. Dankzij de uitgebreide fonotheek van de ZOBA komt het maar zelden voor dat we de mensen moeten teleurstellen.
     
     
De geschiedenis van de RANO huisomroep    
Geestelijk vader van alle ziekenomroepen in Nederland is Gerrit den Braber. Eind jaren '40 wilde hij een zieke vriend vermaken met een zelfgemaakt radioprogramma. Samen met enkele anderen richtte hij in Rotterdam-Noord een ziekenomroep op: "Radio Noord", afgekort tot RANO. Het begrip RANO werd de basis voor vele ziekenomroepen die naderhand ontstonden. In 1950 ontstond op die manier de Rano Ziekenormoep in Den Haag. De Stichting Rano Ziekenomroep is opgericht op 30 april 1950. Sinds die tijd laat de Rano onafgebroken haar vertrouwde geluid horen.
     
Stand van zaken    
Op dit moment verzorgen wij programma's voor twee verpleeghuizen: de Preva Stichting , de Nebo en drie ziekenhuizen: Ziekenhuis Bronovo , Ziekenhuis Leyenburg en Medisch Centrum Haaglanden locatie Westeinde . Het signaal van de Rano Ziekenomroep wordt doorgegeven via een zogenaamd gesloten circuit, een soort telefoonlijn. In de instellingen zijn de programma's te horen via de centrale kanalen, lijn 4 of 6 van de bedradio, of achter het informatiekanaal op de televisie.
Van maandag tot en met zaterdag maken wij gevarieerde programma's, toegespitst op de wensen van de luisteraars, waarbij muziek en actuele informatie van binnen en buiten de instellingen worden afgewisseld. Tevens verzorgen wij voor ieder van onze instellingen een verzoekplaten-programma en maken we geregeld locatie uitzendingen. We geven sfeerimpressies van Haagse evenementen zoals de Duinenmars, de Haagse Schilderswijk Bazaar, de sportdag voor gezondheidszorginstellingen uit de regio Haaglanden en de Haagse Paardendagen.
     
Vrijwilligers    
De Stichting Rano Huisomroep Haaglanden heeft op dit moment 30 vrijwillige medewerkers. Wij willen graag nog meer mensen laten kennismaken met het herkenbare geluid van de Rano. Voor een uitbreiding van onze activiteiten zijn nieuwe medewerkers altijd welkom. Ervaring is niet vereist, wij kunnen u een interne opleiding bieden.
     
     
     
     
n.b. Alle informatie op deze pagina zou mogelijkerwijs niet meer kunnen kloppen met de huidige situatie

 

 

Ons adres

Florence - Verpleeghuis Mariahoeve
Hofzichtlaan 115
2594XZ  Den Haag

Voor email gebruikt u de contact button

Op lokatie - Agenda

Maandelijks verzorgen wij uitzendingen op locatie in diverse zorgcentra.
Tijdens de 2 uur durende...
Lees Meer

U bent op zoek naar zorg gerelateerde website's?
Bezoek dan zorgportaal.nl
zorgportaal klein logo

Bezoekers online

We hebben 208 gasten en geen leden online

Medewerkers login